Δραστηριότητες
Μοναστήρια στη Σκιάθο
Το πανέμορφο μοναστήρι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
Η ανοικοδόμηση της Μονής άρχισε το 1794 από μια μικρή ομάδα μοναχών του κινήματος των "Κολλυβάδων", που αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από το Άγιον Όρος, λόγω του αναβρασμού που υπήρχε τότε με αφορμή την ημέρα κατά την οποία έπρεπε να τελούνται κανονικά τα μνημόσυνα. Βρίσκεται στην περιοχή Αγαλιανούς, και απέχει 3,5 χλμ. από τη χώρα της Σκιάθου.
Το μοναστήρι της Παναγίας Της Κουνίστρας
Ιδρύθηκε τον 17ο αιώνα και είναι αφιερωμένο στα Εισόδια της Θεοτόκου. Σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση η εικόνα της Παναγίας βρέθηκε κρεμασμένη σε ένα πεύκο και κουνιόταν. Από εκεί βγήκε και η ονομασία «Κουνίστρα». Απέχει περίπου 10 χλμ. από την χώρα της Σκιάθου. Η πρόσβαση στο μοναστήρι είναι εύκολη αφού ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος θα σας φέρει μέχρι την πόρτα του μοναστηριού.
Μονή Αγίου Χαραλάμπους
Στη βόρεια πλευρά της Χώρας και σε απόσταση 5 χλμ. από το κέντρο της πόλης της Σκιάθου, βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Χαραλάμπους. Η ακριβής χρονολογία της ίδρυσής του δεν είναι γνωστή. Είναι πάντως γνωστό ότι ανακαινίστηκε το 1809, ενώ το τέμπλο και οι εικόνες του χρονολογούνται από το 1822. Σε αυτό το μοναστήρι έζησε την τελευταία περίοδο της ζωής του ο γνωστός Σκιαθίτης διηγηματογράφος Αλέξανδρος Μωραϊτίδης.
Μονή Παναγίας της Κεχριάς
Η Μονή Παναγίας της Κεχριάς είναι κτισμένη σε ύψωμα, επάνω από τον ομώνυμο όρμο. Βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού και απέχει 8 χλμ. από τη πόλη της Σκιάθου. Πρόκειται για ένα απομονωμένο μοναστήρι, που ιδρύθηκε τον 18ο αιώνα, και αξίζει να επισκεφθείτε για να δείτε τα σημαντικά εκκλησιαστικά κειμήλια που φιλοξενεί και να απολαύσετε την υπέροχη θέα.
Το Κάστρο της Σκιάθου
Το Κάστρο της Σκιάθου για το οποίο υπάρχουν γλαφυρές περιγραφές στα διηγήματα του καταξιωμένου λογογράφου, Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, αποτελεί στολίδι χτισμένο σ' έναν επιβλητικό βράχο στο βορειότερο σημείο του νησιού, περίπου 15 χλμ. από την χώρα της Σκιάθου.
Ηταν η πρωτεύουσα του νησιού κατά τον μεσαίωνα καθώς χτίστηκε γύρω στα μέσα του 14ου αιώνα όταν οι συχνές πειρατικές διαδρομές ώθησαν τους Σκιαθίτες να εγκαταλείψουν την πόλη τους και να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο σε ένα φυσικό φρούριο σε μια χερσόνησο στο βόρειο τμήμα του νησιού. Προφυλαγμένοι από τους πειρατές στην φυσική οχύρωση του γιγάντιου βράχου με την μαγευτική και πανοραμική θέα ίδρυσαν την Καστροπολιτεία, μεταφέροντας την αρχαία τους πόλη με τα 300 περίπου σπίτια και τις 30 εκκλησιές. Το Κάστρο που κρεμόταν πάνω από τη θάλασσα και ενωνόταν με μια ξύλινη κινητή γέφυρα αποτελούσε πλέον το ασφαλές τους καταφύγιο. Σήμερα έχουν κτιστεί τσιμεντένιες σκάλες που οδηγούν στη πύλη του φρουρίου και δυστυχώς σώζονται μόνο τρεις εκκλησίες. Ο ναός του Χριστού με το ξυλόγλυπτο τέμπλο και τις υπέροχες τοιχογραφίες που χρονολογούνται από το 1695 και ο ναός του Αγίου Νικολάου και της Αγίας Μαρίνας. Αργότερα στο Κάστρο δόθηκαν πολλές μάχες με τους Τούρκους. Στα κείμενα του σπουδαίου λογογράφου παίρνουμε πληροφορίες τόσο για τις ίδιες τις μάχες όσο και για τη ζωή μέσα στο Κάστρο.
Κατοικήθηκε από τους Σκιαθίτες μέχρι το 1830, όταν μετά την απελευθέρωση αποφάσισαν να το εγκαταλείψουν για να επιστρέψουν στην παλιά τους πόλη, κάτω στο λιμάνι, για να την ανοικοδομήσουν.
Μουσεία
Μουσείο Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη
Γεννήθηκε στη Σκιάθο το 1851 και πέθανε το 1911. Εργάστηκε στην Αθήνα ως δημοσιογράφος και μεταφραστής σε εφημερίδες και περιοδικά, όπου δημοσίευε και τα έργα του. Λιτός και ασκητικός, θρησκευόμενος (ο «άγιος των γραμμάτων»), ζούσε ως «κοσμοκαλόγερος». Έγραψε μυθιστορήματα (Η μετανάστις, 1879, Οι έμποροι των εθνών, 1882, Η Γυφτοπούλα, 1884, Χρήστος Μηλιώνης, 1885), ωστόσο είναι κυρίως γνωστός για τα διηγήματα (με πρώτο το Χριστόψωμο, 1887) και τις νουβέλες του που περιγράφει τη ζωή των ταπεινών ανθρώπων και τη φύση τής γενέθλιας Σκιάθου, άλλοτε ηθογραφικά (Οι χαλασοχώρηδες, 1892, Βαρδιάνος στα Σπόρκα, 1893), άλλοτε ρεαλιστικά (Η φόνισσα, 1903, Ρόδινα ακρογιάλια, 1908) και άλλοτε με νοσταλγικό αυτοβιογραφικό τόνο (Όνειρο στο κύμα, 1900). Με μια ιδιότυπη και γοητευτική γλώσσα που συνδυάζει τον ρεαλισμό με την ποίηση («ποιητής τού πεζού λόγου») αναδεικνύει, με ψυχολογική αλήθεια και κάποτε με σατιρικές νύξεις ή με λανθάνοντα ερωτισμό, τους ταπεινούς ήρωές του σε σύμβολα τού ανθρώπινου προσώπου στην ουσία του.
Το μουσείο βρίσκεται στη καρδιά της πρωτεύουσας. Παλαιότερα ήταν η οικία του Έλληνα ποιητή και πεζογράφου Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.
Σήμερα στους χώρους της εκτίθενται διάφορα αντικείμενα και έγγραφα που σχετίζονται με τη ζωή και το έργο του διάσημου Σκιαθίτη.
Η οικία του Παπαδιαμάντη βρίσκεται σε μια γραφική πλατεία και γειτνιάζει με ωραίες ανακαινισμένες επαύλεις που έχουν μετατραπεί σε κοσμηματοπωλεία ή γκαλερί.
Ώρες λειτουργίας: 9 π.μ. - 1 μ.μ. & 5 μ.μ - 9 μ.μ. Δευτέρες κλειστά.
Στη Μονή Ευαγγελίστριας λειτουργούν 4 μουσεία.
Το Εκκλησιαστικό και Λαογραφικό μουσείο.
Θα έχετε την ευκαιρία να διακρίνετε την πολιτιστική και εκκλησιαστική κληρονομιά καθώς και την ιδιαίτερη παραδοσιακή τέχνη του νησιού.
Το μουσείο Βαλκανικών Πολέμων και το μουσείο Ιστορικών Οργάνων.
Πολιτιστικό κέντρο
Ο Δήμος Σκιάθου έχει μετατρέψει το παλαιό σχολείο στο Μπούρτζι σε πολιτιστικό κέντρο. Πολλές πολιτιστικές και μορφωτικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του έτους και κυρίως το καλοκαίρι με την ονομασία "Όνειρο στο κύμα".
Πανηγύρια-Εκδηλώσεις
- 23 Απριλίου - Το πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου, όπου κατά τη διάρκειά του γίνονται ιππικοί αγώνες στη λίμνη.
- Τον Ιούλιο πραγματοποιούνται εκδηλώσεις στα πλαίσια της ναυτικής εβδομάδας.
- 26 Ιουλίου – Στον Πλατανιά γίνεται το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής.
- 14 Αυγούστου – Στο μοναστήρι Ευαγγελίστριας πραγματοποιείται η περιφορά του επιταφίου προς τιμή της Θεοτόκου, ένα μοναδικό έθιμο στον Ελλαδικό χώρο.
- 21 Νοεμβρίου - Το πανηγύρι της Παναγιάς της Κουνίστρας, πολιούχου του νησιού, είναι η μέρα των Εισοδίων της Θεοτόκου.